Studiu de caz – Cât cheltuie românii pe o masă la restaurant?

Un studiu al Institutului European de Statistică, Eurostat, conchide faptul că românii își cheltuiesc cel mai mare procent din venituri pe mâncare. Aproximativ 27,9% din banii unei familii se regăsesc în coșul cu alimente. Cu toate acestea, pofticioșii noștri sunt pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește ieșirile la restaurant.

Dacă ne raportăm la ponderea românilor care își cheltuie banii în cafenele sau restaurante, aflăm cu stupoare că suntem codașii Europei. Numai 1,1% din români mănâncă frecvent la restaurant sau își beau cafeaua la o terasă. La polul opus, spaniolii sunt mai comozi și alocă 14,6% din venituri cheltuielilor cu mâncărurile preparate la restaurant. Media UE este de aproximativ 6,8%

Cât cheltuie românii pe o masă la restaurant?  

Un alt studiu realizat de lanțul polonez de restaurante Gusto Dominium demonstrează că românii cheltuie în medie 60 de lei / comandă în cazul în care ies la restaurant. Iar în cadrul unei comenzi la domiciliu suma se micșorează cu aprox 15 lei.

Raportându-ne la mâncarea de tip fastfood, cheltuielile scad, însă volumul comenzilor crește semnificativ. Un român care lucrează 8 ore pe zi într-un birou efectuează o comandă pe care plătește în medie 22 lei. La un total calculat pe lună, reiese faptul că românii cheltuie aproximativ 500 lei. Această sumă cuprinde de obicei masa de prânz (singura care se ia în oraș sau prin comandă).

Sumele evidențiate în acest studiu nu sunt extrem de mari, însă raportându-ne la cheltuielile totale ale românilor, aflăm cu stupoare că suma depășește 2 miliarde de lei anual.

Românii mănâncă 2 mld lei pe an. McDonald’s înghite peste 30% din această cifră

Vânzările pentru restaurante sunt din ce în ce mai înfloritoare de la an la an. Lanțurile de fastfood încă dețin supremația. În timp ce cota de piață a unui restaurant este sub 1% (deoarece restaurantele sunt afaceri locale), liderii pieței înghit între 20 –  40% din aceste sume (cifrele cumulate ale KFC și McDonald’s cumulând 1 mld. de lei).

Cele mai scumpe comenzi – mâncare pregătită în cadrul restaurantelor românești

Există totuși restaurante în care românii lasă jumătate de salariu. Spre exemplu, restaurantele de fițe din centrul vechi al orașelor mari pot atrage din portofelul românilor până la 340 lei pentru o simplă masă.

O porție de  carne (varietăți exotice – bizon sau vită Wagyu) poate ajunge chiar și până la 200 -240 lei la o porție de 300 gr. Astfel, o comandă pentru o cină în 2 persoane, poate ajunge la astfel de restaurante până la 700 – 1000 lei. Însă doar dacă aceasta include băutura și desertul.   

 

Voi cât sunteți dispuși să cheltuiți la o ieșire? Cât cheltuiți pentru o masă la restaurant? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *